bellen
Contact
Interpersoonlijke sensitiviteit Competentielijst
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Competentiegebied: Communicatie

Communicatie omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat is gericht op onderlinge interactie en communicatie, persoonlijk optreden en sociale vaardigheden.

Competentie Interpersoonlijke sensitiviteit

Gedrag dat getuigt van het onderkennen van de gevoelens en behoeften van anderen. Zich verplaatsen in anderen en zich bewust tonen van de invloed van het eigen handelen op anderen.

Definitie Interpersoonlijke sensitiviteit

Als je aanvoelt wat er in de ander omgaat, als je gewend bent om rekening te houden met anderen, als je in staat bent om je in de situatie van de ander in te leven, als je begrip kunt opbrengen voor wat de ander beweegt, als je in staat bent om in de omgang met de ander uiting te geven aan je emoties, als je in staat bent om de ander met behulp van gevoelsreflecties aan te geven wat je ervan vindt, dan beschik je over de competentie interpersoonlijke sensitiviteit.

Ontwikkelbaarheid Competenties

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijkheid. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijkheid. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Interpersoonlijke sensitiviteit

Deze competentie is van belang bij alles wat te maken heeft met communicatie en betrekkingen tussen mensen. Interpersoonlijke sensitiviteit is goed te ontwikkelen mits je kan invoelen wat de behoeften en gevoelens van anderen zijn en je daar ook rekening mee wilt houden. Dat begint uiteraard met een oprechte belangstelling voor het effect van je handelen op andere mensen.

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen: het oefenen van vraagtechnieken.
On-the-Job: door middel van actieve coaching door een mentor

Trainingsadvies: Interpersoonlijke sensitiviteit

Er is een breed aanbod aan trainingen op het gebied van interpersoonlijke sensitiviteit op alle niveaus:

- bewustwording;
- inzicht;
- omgevingsbewustzijn.

Gerelateerde competenties zijn:


Meer over competentiemanagement:

Competentieworkshops en trainingen
EHRM: online talentmanagement

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op