bellen
Contact
Assertiviteit Workshops
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Assertiviteitstrainingen

Introductie

En... hoe geef jij vandaag je grens aan?:

De workshop Assertiviteit biedt deelnemers de mogelijkheid om hun assertieve vaardigheden te ontwikkelen en deze in de praktijk toe te passen. Hoewel we allemaal weten wat assertiviteit inhoudt, kan het lastig zijn om dit dagelijks toe te passen, vooral op de werkvloer. Vaak vertonen mensen eerder subassertief gedrag, omdat ze conflicten willen vermijden, anderen geen onvolmaaktheid willen tonen of grenzen willen stellen, en niet willen dat hun emoties tegen hen worden gebruikt.

 

Tijdens de cursus assertiviteit leren deelnemers op te komen voor hun eigen behoeften en wensen, en leren ze deze duidelijk te verwoorden zonder de goede relatie met anderen te verstoren. Ze krijgen concrete handvatten aangereikt om beter om te gaan met stress en onverwachte situaties. Daarnaast leren ze hoe ze op een correcte en assertieve manier kunnen reageren bij weerstand.

 

Na het volgen van de assertiviteitstraining zullen deelnemers sterker in hun schoenen staan, waardoor ze beter in staat zijn om nee te zeggen en hun grenzen te bewaken. Deze workshop biedt de nodige tools en inzichten om zelfverzekerd en assertief te communiceren, waardoor persoonlijke en professionele groei wordt bevorderd.


Doel van de assertiviteitstraining

Het doel van de cursus assertiviteit is dat je leert opkomen voor jezelf op een gezonde manier. Je ontwikkelt genoeg zelfvertrouwen, durf en rust om confrontaties aan te kunnen gaan, zowel op de werkvloer als in je privéleven. Na het volgen van deze training heb je meer zelfvertrouwen en betere communicatievaardigheden die zorgen voor een aangenamere werkomgeving en een betere relatie met je collega’s, vrienden, familie en partner. Daarnaast zal ook de relatie met jezelf sterk verbeteren: door assertief voor jezelf op te komen, zal je niet langer in de knoop liggen met jezelf.


Aanpak

De cursus assertiviteit is een innovatieve en krachtige cursus waarbij deelnemers worden geprikkeld en geïnspireerd om actief deel te nemen. Enkel door actief mee te werken tijdens de rollenspellen lukt het je om de directe invloed van je gedrag te ervaren en om je gedrag daadwerkelijk te veranderen. Dit alles gebeurt in een veilige omgeving waar iedereen de kans heeft om te falen en zo bij te leren.

 


Thema’s

Eerst zoeken we uit waarom je niet assertief bent. Als je beter begrijpt waarom je een bepaalde aanpak kiest, wordt het makkelijker om deze aan te passen. Daarom focussen we eerst op de oorzaken van niet-assertief gedrag, zoeken we uit wat je wil bereiken en vergelijken we dit met de realiteit.

Daarna gaan we dieper in op enkele onderwerpen en gedragingen die belangrijk zijn bij de competentie assertiviteit:
- Het publiekelijk opkomen voor je eigen mening: bij veel mensen breekt het zweet uit bij het idee dat ze in het bijzijn van anderen hun mening moeten uiten. Wij geven je handvatten om er voor te zorgen dat je op een rustige en heldere manier jouw mening kunt formuleren, zonder dat dit voor wrijving zorgt.
- Het accepteren van feedback en hierop doorvragen: kritiek en feedback zorgt bij vele mensen voor wrijving en maakt ze prikkelbaar. Toch hoef je feedback niet altijd negatief te zien, je kunt het ook zien als een leermoment. Door verder in te gaan op de feedback leer je waarom je gesprekspartner de kritiek geeft en kun je je er in de toekomst aan aanpassen en er rekening mee houden.
- Het geven van een duidelijk persoonlijk standpunt: het formuleren van je eigen standpunt verloopt soms stotterend en hakkelend. Tijdens de assertiviteitstraining leer je hoe je op een duidelijke en heldere manier jouw mening communiceert.

 


Programma

De cursus assertiviteit neemt 1 dagdeel in beslag. We starten met de theorie, waarna we overgaan op rollenspellen waarin herkenbare situaties worden nagespeeld door de trainer en de acteur. Deelnemers worden uitgenodigd om regieaanwijzingen te geven die het verloop van het rollenspel beïnvloeden en om de rol van de acteur over te nemen en zelf te spelen in het rollenspel. Op deze manier ervaar je direct wat het effect is van je gedrag en kan je direct worden bijgestuurd. Dit is een belangrijke tool om je gedrag te leren aanpassen. De cursus wordt in kleine groepen gegeven zodat iedereen de kans krijgt om aan bod te komen.

 


Onze beste tips & tricks om assertiever te worden

We geven je graag alvast enkele tips & tricks mee om assertiever te worden in het dagelijks leven. Tijdens de assertiviteitstraining worden deze tips uitvoerig besproken en krijg je de mogelijkheid om er direct op te oefenen.
- Spreek vanuit de ik-vorm, zo voorkom je dat je anderen bekritiseert of veroordeelt.
- Vraag wat je wilt, mensen kunnen je gedachten niet lezen.
- Maak je geen zorgen om wat anderen van je denken.
- Wees duidelijk en concreet.
- De ander bedoelt het niet persoonlijk.
- Ook je lichaamshouding is belangrijk tijdens een gesprek, door iemand in de ogen te kijken met een rechte rug maak je duidelijk dat het menens is.
- Oefening baart kunst, en tijdens onze cursus assertiviteit krijg je voldoende oefening.


Doelgroep van de workshop

Deze training is geschikt voor iedereen die het gevoel heeft dat zijn of haar mening niet wordt gehoord en dat er continu over hem of haar wordt gelopen. Iedereen die zich professioneel, rustig en zelfverzekerd wil opstellen tegenover klanten, leveranciers en collega’s hebben baat bij deze assertiviteitscursus.


De trainers

De assertiviteitstraining wordt geleid door een duo van een trainer en een acteur. Onze trainers zijn ervaren en gedreven gedragstrainers en richten zich op het ontwikkelen van bepaalde competenties en het trainen van specifiek gedrag. Hij observeert je gedrag tijdens de rollenspellen en zorgt voor een grondige analyse en terugkoppeling achteraf.

De acteurs passen de technieken uit het improvisatietheater en de theatersport toe om herkenbare praktijksituaties te kunnen naspelen en adequaat te reageren op het gedrag van de deelnemers. Zo ervaar je direct welk effect jouw gedrag heeft op anderen en word je geïnspireerd door de acteurs. Dit zorgt voor een energieke training met veel interactie waar plaats is om te falen en te leren.


Assertiviteitstraining op maat en op de werkvloer

Wil je graag een cursus assertiviteit organiseren voor je medewerkers? Dat kan! Wij geven ook inhouse training, oftewel incompany trainingen, die we bij jou op kantoor organiseren. Op basis van specifieke leerdoelen en leerwensen werken wij graag een uniek maatwerkprogramma uit. Zo kun je meerdere collega’s met dezelfde leervraag eenvoudig trainen en werk je tegelijkertijd aan de teamspirit.

 

Contact en aanmelden

Meer informatie, een vrijblijvende offerte of heb je een andere vraag? Vul hieronder ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op

Meedoen

Kom daarom gerust eens langs op ons kantoor voor een kop koffie.

aanmelden