bellen
Contact
Meer informatie over Ondernemen workshops

Ondernemen en ondernemend zijn is een belangrijke competentie die vereist dat een persoon een aantal specifieke vaardigheden beheerst. Deze vaardigheden zijn van groot belang voor functies waarin een hoge mate van initiatief, durf, leiderschap en representatie nodig is en voor iedereen die zelfstandig werkt of als zelfstandig ondernemer start of bezig is.

 

Een van de belangrijkste vaardigheden van het ondernemen is leiderschap. Een ondernemer moet in staat zijn om zichzelf (persoonlijk leiderschap) en anderen te motiveren en te leiden. Dit betekent dat een ondernemer besluitvaardig moet zijn en in staat moet zijn om snel beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. Een ondernemer moet ook de kwaliteiten bezitten om zijn of haar team te inspireren en te motiveren om hun best te doen.

 

Een andere belangrijke vaardigheid van het ondernemen is het vermogen om risico's te nemen. Ondernemers moeten in staat zijn om risico's te evalueren en te beoordelen en besluiten te nemen over welke risico's ze willen nemen. Dit betekent dat een ondernemer moet beschikken over een grote mate van zelfvertrouwen en moed.

 

Daarnaast is het belangrijk dat een ondernemer een goede communicator is. Een ondernemer moet in staat zijn om duidelijk te communiceren met zijn of haar team, klanten en andere belangrijke stakeholders. Dit betekent dat een ondernemer moet beschikken over goede presentatie- en schrijfvaardigheden, evenals een goede luister- en adviserende vaardigheden.

 

Een ondernemer moet ook flexibel zijn en snel kunnen reageren op veranderingen in zijn omgeving (bedrijf, de markt, maatschappij of in de economie). Dit betekent dat een ondernemer in staat moet zijn om snel te reageren op veranderingen en nieuwe kansen te identificeren. Ondernemers moeten ook in staat zijn om snel te schakelen tussen verschillende projecten of taken.

 

Tot slot is het van groot belang dat een ondernemer een goed oog heeft voor detail. Een ondernemer moet in staat zijn om details te overzien en te analyseren, en ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier wordt gedaan (helicopterview). Dit helpt om de kwaliteit van het product of de dienst te verhogen en fouten te verminderen.

 

Samenvattend, een ondernemer moet beschikken over een aantal vaardigheden, zoals leiderschap, het vermogen om risico's te nemen, communicatievaardigheden, flexibiliteit en oog hebben voor zijn omgeving en daarop kunnen anticiperen.