bellen
Contact
Bestuurssensiviteit Competentielijst
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Competentiegebied Analyse en besluitvorming.

Het competentiegebied analyse en besluitvorming omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag op het gebied van het verzamelen, analyseren en wegen van gegevens, het plaatsen hiervan in een breder perspectief, het innemen van standpunten en het weloverwogen nemen van besluiten

Competentie Bestuurssensitiviteit

Anticiperen op en onderkennen van de relevantie van gebeurtenissen die van invloed zijn op het vigerende beleid en de positie van de bewindspersoon.

Definitie Bestuurssensitiviteit

Als je altijd feilloos aanvoelt hoe de politieke wind waait en wat voor de bewindspersoon wel of niet van belang is, als je goed de juiste politieke snaar weet te raken, als je het aantrekkelijk vindt om uit te vinden waar de bewindspersoon goed aan doet, als je snel door hebt wat anderen in het beleid zal aanspreken, als je het politieke klimaat doorgaans goed aanvoelt en met gemak de vertaalslag weet te maken naar het beleid en je eigen functioneren, dan beschik je over de competentie bestuurssensitiviteit.

Ontwikkelbaarheid Competenties

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijkheid. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijkheid. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Bestuurssensitiviteit

Bij bestuurssensitiviteit gaat het om het anticiperen en in het bijzonder om het onderkennen van het effect van de gebeurtenissen op het beleid en de positie van de Minister. Dit is goed te ontwikkelen als een medewerker inlevingsvermogen en een redelijke ‘politieke antenne’ heeft

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen: het oefenen van vraagtechnieken.
On-the-Job: door middel van actieve coaching door een mentor

Trainingsadvies: Bestuurssensiviteit

Er is een breed aanbod aan trainingen op het gebied van Bestuurssensitiviteit op alle niveaus:
- coachingsvaardigheden;
- inzicht;
- visie.

Gerelateerde competenties zijn:


Meer over competentiemanagement:

Competentieworkshops en trainingen
EHRM: online talentmanagement

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op