bellen
Contact
Leren focussen Trainingen
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Leren focussen dankzij onze tips

 

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde mens zich maar 8,25 seconden kan focussen. Dat is niet onlogisch: in ons dagelijks leven zijn er verscheidene zaken die tegelijkertijd onze aandacht vragen en dan is er ook nog overal achtergrondlawaai. Niet moeilijk dat we onze aandacht er maar moeilijk bij kunnen houden. Gelukkig kun je wel leren om beter te focussen. En dit komt je zowel in je werk als in je persoonlijk leven ten goede.

Wat is de kracht van focussen?

Als je je aandacht langdurig op één taak kunt richten, heeft verschillende voordelen. Je komt in een bepaalde flow terecht waardoor je een betere prestatie kunt neerzetten en sneller problemen kunt oplossen. Zo is je werk sneller klaar en ben je zeker dat je je deadline haalt. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder stress ervaart en dat je tijd en energie beter verdeeld wordt.

Als je goed kunt focussen tijdens bijvoorbeeld een lezing of een vergadering onthoud je makkelijker nieuwe informatie en vind je sneller verbanden tussen diverse onderwerpen. Op deze manier verhoog je je IQ.


Welke oorzaken voorkomen dat je je kunt focussen?

Het onderwerp van een taak bepaalt hoe goed jij je kunt focussen op de taak. Als je iets saai vindt, zal je aandachtsspanne heel kort zijn en zullen je gedachten sneller afdwalen naar andere, leukere onderwerpen.

Daarnaast is afleiding nefast voor je concentratie. Sinds de komst van digitale apparaten word je continu afgeleid door berichtjes uit de buitenwereld. Dit kan een mail zijn waarvan je vindt dat hij direct behandeld moet worden maar evengoed een sms’je van een vriend die dit weekend wilt afspreken. Ook je collega’s kunnen voor afleiding zorgen. Probeer je maar eens te concentreren terwijl zij aan je bureau staan te praten.


Hoe kun je beter focussen?

Er zijn vele zaken die een positieve invloed hebben op je vermogen om te focussen. Gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn een goede basis. Daarnaast heb je ook nog enthousiasme of motivatie en vaardigheid nodig. Als je enthousiast bent over een taak zal je je hier langer op kunnen concentreren dan op een oersaaie taak. En hoe meer vaardigheid je ergens in hebt, hoe makkelijker het zal zijn om je er op te focussen.

Gelukkig kun je jezelf eenvoudig leren focussen. We geven je graag vier handvatten om jezelf te trainen in beter focussen.

 


Schrijf het op

Vaak heb je meer aan je hoofd dan enkel de taak waarop je je moet concentreren. Voordat je begint te werken, is het aangeraden om een lijstje te maken van de zaken die je niet mag vergeten. Zo hoef je daar alvast niet meer over na te denken.

 


Vermijd afleiding

Heb je het moeilijk om jezelf te focussen als je wordt afgeleid door de geluiden van je mobiele telefoon en van je computer? Zet de geluiden op stil, zodat je geen last meer hebt van binnenkomende berichten. Leid je mailbox je snel af? Sluit deze terwijl je met een belangrijke taak bezig bent. Als mensen mailen, kunnen ze gerust even wachten op een antwoord.

 


Activeer je brein

Het is makkelijker om te focussen als je actief meewerkt aan een vergadering of een gesprek. Stel vragen, spreek je conclusies meerdere malen uit of maak een schematische weergave van de kernthema’s van de vergadering of het gesprek. Ook het neerschrijven van enkele kernwoorden kan je helpen om gefocust te blijven.

 


Train je spanningsboog

Merk je dat je je maar een kwartier kunt focussen? Train gedurende enkele dagen om je spanningsboog te vergroten. Werk volgens een strak schema waarbij je de tijd opdeelt. De eerste dag werk je in blokken van twintig minuten: een kwartier gefocust werken en vijf minuten pauze. Tijdens die pauzes moet je daadwerkelijk afstand nemen van je taak door even naar het toilet te gaan of een frisse neus te halen. De dag erna werk je 17 minuten geconcentreerd met pauzes van vijf minuten. In de loop van de dagen rek je de tijd dat je gefocust werkt steeds meer op.

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op

Meedoen

Kom daarom gerust eens langs op ons kantoor voor een kop koffie.

aanmelden