bellen
Contact
Accuratesse Trainingen
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Accuratesse, een karaktereigenschap met veel invloed op je leven


Perfectionisme, nauwkeurigheid en accuratesse gaan hand in hand. Accuratesse is een karaktereigenschap die invloed heeft op alle vlakken van je leven. Het bepaalt voor een groot deel wie je bent en hoe je omgaat met anderen. Accuraat zijn heeft zo zijn voordelen maar net als bij elke karaktereigenschap heeft accuratesse ook zijn valkuilen.


Wat is de betekenis van accuratesse?


Accuratesse uit zich in vele situaties. Wie accuraat is, houdt van een georganiseerd leven. Je streeft continu naar perfectie en als er iets misloopt, ben je gefrustreerd. Je probeert zoveel mogelijk fouten te vermijden en je streeft ernaar om altijd kwaliteit af te leveren, met oog voor detail. Werken zonder planning maakt je gek en je time management is altijd on point. Anderen associëren je met andere kwaliteiten als perfectionisme, discipline, verantwoordelijkheid en resultaatgericht werken.


Gedragskenmerken


Ben je niet zeker of je accuraat bent? Als je van onderstaande gedragskenmerken meerdere opties kunt afstrepen, mag je er zeker van zijn dat je accuraat bent.
- Je kunt je heel goed focussen en werkt met detail voor details
- Slordigheden en fouten frustreren je
- Je bent ordelijk en systematisch, zowel op je werk als thuis
- Ook van je omgeving verwacht je orde en rust
- Structuur aanbrengen in je werk is een koud kunstje
- Ook onder tijdsdruk blijf je je op je taak richten en laat je je niet opjagen
- Je bent kritisch ingesteld
- Je bent zorgvuldig
- Je controleert je werk meermaals
- Als je iets doet, ben je enkel tevreden met perfectie


De kracht van accuratesse


Accuratesse is een karaktereigenschap die je met trots mag omarmen. Het is een meerwaarde, zowel op de werkvloer als in je dagelijks leven. Als je accuraat bent, heb je een bepaalde krachten in je zitten: de kracht van kritisch kunnen zijn, de kracht van precisie en de kracht van gedrevenheid. Accuratesse is dan ook niet alleen een karaktereigenschap maar ook een vaardigheid die je niet meer los mag laten.


Hoe kun je accuratesse ontwikkelen?


Omdat accuratesse een vaardigheid is, kun je er met de nodige inzet en doorzettingsvermogen voor zorgen dat je accurater wordt. Hier zijn enkele tips & tricks voor je die je kunnen helpen om een accurate werkhouding te ontwikkelen:
Maak een lijstje van je taken en houd bij welke zijn afgerond en welke nog niet
Maak dagelijkse een realistische planning van je werk en maak de gestelde hoeveelheid werk af.

- Werk rustig. Om kwaliteit te kunnen leveren, moet je je tijd nemen, ook als je onder druk staat van je collega’s of een deadline.
- Concentreer je enkel op de taak waar je mee bezig bent. Als je meerdere taken gelijktijdig wilt coördineren, maak je niet alleen fouten maar maak je ook jezelf gek.
- Heb je een accurate collega? Analyseer zijn of haar werkmethode en stel gerust er gerust vragen over. Het is geen schande om te leren van anderen.
- Heb je problemen met je tijdsplanning? Overweeg een cursus timemanagement.


Valkuilen: overdrijf niet


Accuratesse kan een mooie karaktereigenschap zijn maar je moet opletten dat je niet te hard doorslaat. Onderstaande valkuilen zijn het gevolg van een te hoge mate aan accuratesse.
- Perfectionisme: je wil alles goed doen of een perfecte kwaliteit leveren die zinloos is
- Veeleisend: je legt de lat veel te hoog
- Gedetailleerd: je verliest je in details en bijzaken en verliest de hoofdlijn uit het oog
- Dwangmatige nood aan structuur
- Van slag: je raakt helemaal van de regel als er fouten worden gemaakt
- Angstig: je hebt schrik om fouten te maken
- Controlefreak: je verliest tijd aan onnodige controles
- Te veel gericht op feitelijkheden
- Te veel gericht op zaken die er niet toe doen
- Twijfelen: je kunt maar moeilijk beslissingen nemen en je twijfelt continu tussen het bereiken van perfectionisme en het verkrijgen van resultaat


Accuratesse in je werk


Accuratesse kan je een groot voordeel bieden in je werkleven. Veel bedrijven zoeken naar een werknemer die op tijd komt, die opdrachten tijdig inlevert, die gedreven is en die gedetailleerd werkt. Accuratesse zorgt er wellicht voor dat je makkelijker aan een job geraakt en dat je kan doorgroeien in je job.
Natuurlijk is het in alle functies belangrijk dat je accuraat bent maar in sommige jobs is er een grote mate aan accuratesse nodig dan in anderen. Denk maar aan jobs zoals accountant, controller, manager, directiesecretaresse, vertaler en verpleegkundige.

Helaas kan je accuratesse je ook in de problemen brengen. De werkdruk ligt tegenwoordig hoog en mensen die accuraat zijn, lopen meer kans om een burn-out te ontwikkelen. Door hun betrokkenheid, nood aan controle en verantwoordelijkheidsgevoel belanden ze vaak in de gevarenzone van een burn-out. Waak er zeker over dat je niet doorslaat.

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op

Meedoen

Kom daarom gerust eens langs op ons kantoor voor een kop koffie.

aanmelden