bellen
Contact
Onafhankelijkheid Competentielijst
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Competentiegebied: Persoonlijke effectiviteit

Dit competentiegebied omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat in sterke mate bepaald wordt door de individuele geaardheid van mensen.

Competentie Onafhankelijkheid

Onderneemt acties die meer gebaseerd zijn op eigen overtuigingen dan op een verlangen om een ander een plezier te doen. Vaart een eigen koers.

Definitie Onafhankelijkheid

Als je graag zelf bepaalt hoe je over iets denkt, als je gewend bent om niet 1-2-3 af te gaan op wat anderen zeggen of als je je daar niet snel iets van aantrekt,als je bereid bent om voor je mening uit te komen, als je gewend bent om zelf je plan te trekken, als je niet bang bent om je kritisch uit te laten, om een eigen geluid te laten horen, als je niet snel iets doet omdat ‘men’ dat graag zou zien, dan beschik je over de competentie onafhankelijkheid

Ontwikkelbaarheid Competenties

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijke effectiviteit. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijke effectiviteit. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Onafhankelijkheid

In sommige organisaties is het ook ongewenst om onafhankelijk te zijn. Iemand kan dan wel onafhankelijk zijn, maar krijgt onvoldoende gelegenheid en steun om dit te laten zien. Onafhankelijkheid is moeilijk te ontwikkelen.

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen: het oefenen van vraagtechnieken.
On-the-Job: door middel van actieve coaching door een mentor

Trainingsadvies: Onafhankelijkheid

Er is een breed aanbod aan trainingen op het gebied van Onafhankelijkheid op alle niveaus:
- zelfvertrouwen;
- inzicht;
- omgevingsbewustzijn.

 

Gerelateerde competenties zijn:


Meer over competentiemanagement:

Competentieworkshops en trainingen
EHRM: online talentmanagement

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op