bellen
Contact
Aanpassingsvermogen Competentielijst
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Competentiegebied: Persoonlijke effectiviteit

Dit competentiegebied omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat in sterke mate bepaald wordt door de individuele talent en motivatie van mensen.

Competentie Aanpassingsvermogen

Blijft goed functioneren onder veranderende omstandigheden. Is bereid en in staat om zich te voegen naar nieuwe situaties; laat hierbij desnoods aanvankelijke doelstellingen los.

Definitie Aanpassingsvermogen

Als je open staat voor wat zich in je omgeving afspeelt, als je bereid bent om mee te gaan in wat anderen willen, als je vlot en soepel mee kunt voelen en denken met anderen als zij met een wijziging in de plannen naar voren komen, als je bereid bent om hun kant van de zaak te laten zien, als je jezelf kunt schikken in de status-quo, als je als het ware de kleur van je omgeving kunt aannemen, als je zonder veel moeite uit een ander vaatje kunt tappen, dan beschik je over de competentie aanpassingsvermogen.

Ontwikkelbaarheid Competenties

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijke effectiviteit. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijke effectiviteit. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Aanpassingsvermogen

Wanneer de functie een groter beroep doet op het aanpassingsvermogen dan wat iemand aankan, dan kan dat een reëel probleem opleveren. Medewerkers kunnen minder effectief gaan werken, een verminderde inzet vertonen. Aanpassingsvermogen is enigszins te ontwikkelen, zij het dat ieder individu daarbij zijn eigen maximum heeft.

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen: het oefenen van vraagtechnieken.
On-the-Job: door middel van actieve coaching door een mentor

Trainingsadvies: Aanpassingsvermogen

Er is een breed aanbod aan trainingen op het gebied van Aanpassingsvermogen op alle niveaus:
- probleemoplossend;
- inzicht;
- visie.

 

Gerelateerde competenties zijn:


Meer over competentiemanagement:

Competentieworkshops en trainingen
EHRM: online talentmanagement

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op