bellen
Contact

Ontwikkelbaarheid Competentie Delegeren

Competentielijst - Delegeren

reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Ontwikkelbaarheid Competenties

delegeren

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijkheid. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijkheid. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Delegeren

Deze competentie is goed aan te leren. Het betreft stijlen als instrueren, overtuigen, overleggen, motiveren en overlaten. Als een leidinggevende onvoldoende delegeert, heeft dat vaak te maken met een gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit van zijn medewerkers. Zonder wederzijds vertrouwen kan delegeren niet goed plaatsvinden. Het gaat dus om durf. De leidinggevende moet durven te delegeren, los te laten.

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen

On-the-Job: door middel van actieve coaching. De coach dient met de medewerker na te gaan welke stijl adequaat is in relatie tot de taakzelfstandigheid van de leidingontvanger.

Trainingsadvies: Oordeelsvorming

Delegeren is vaak een onderdeel in leiderschapstrainingen. De competentie delegeren vindt u vooral in basistrainingen voor leidinggevende of trainingen voor de beginnend leidinggevende. Soms komt deze competentie aan bod in trainingen op het gebied van time management.

 

Wilt u deze competentie ontwikkelen?

Competentieworkshop Delegeren
Coachen op Delegeren

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op