bellen
Contact
Samenbindend leidingschap Competentielijst
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Competentiegebied: Management en Leidinggeven

Alle gedrag op het gebied van sturen, motiveren en ontwikkelen en benutten van menselijk talent in de organisatie. Gedrag dat is gericht op het beïnvloeden van anderen.

Competentie Samenbindend leiderschap

Als je er als leidinggevende belang aan hecht om iedereen bij elkaar te brengen en te houden, als je ervan houdt om verschillende groepen achter een doel te scharen, als je erin slaagt en er ook plezier in hebt om iedereen met elkaar zo goed mogelijk uit de verf te laten komen, als je het een uitdaging vindt om belangenverschillen tussen partijen te overbruggen, als verschillende partijen je op handen dragen en als een man achter je staan, dan beschik je over de competentie samenbindend leiderschap.

Definitie Samenbindend leiderschap

Het geven van richting en sturing aan een groep, onder meer door het stellen van doelen. Het tot stand brengen en handhaven van doeltreffende samen- werkingsverbanden

Ontwikkelbaarheid Competenties

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijkheid. Het eenvoudigst te ontwikkelen zijn kennis en vaardigheden die ook bij een groot deel van de competenties een rol spelen. Lastiger is als er een ontwikkelvraag ligt op het gebied van motivatie of persoonlijkheid. Zie voor meer informatie ONS® competentieontwikkelmodel.

Ontwikkelbaarheid: Samenbinden leiderschap

Samenbindend leiderschap kan als een afgeleide van de competentie leidinggeven worden beschouwd. De competentie samenbindend leiderschap is goed te ontwikkelen als een medewerker voldoende vertrouwen heeft in zijn team en de bereidheid heeft om af en toe vanaf de zijlijn toe te kijken. Beïnvloeden en effectief communiceren, daar draait het om bij samenbindend leiderschap.

Off-the-Job: door middel van groeps- en individuele trainingen: het oefenen van vraagtechnieken.
On-the-Job: door middel van actieve coaching door een mentor

Trainingsadvies: Samenbindend leiderschap

Er is een breed aanbod aan trainingen op het gebied van samenbindend leiderschap op alle niveaus:
- leiderschap;
- coachingsvaardigheden;
- teamcoaching;
- bestuurlijke sensitiviteit;
- overzichtsvermogen;
- visie.

Gerelateerde competenties zijn: taakgericht leidinggeven, groepsgericht leidinggeven, coachend leidinggeven, situationeel leidinggeven en delegeren.


Meer over competentiemanagement:

Competentieworkshops en trainingen
EHRM: online talentmanagement

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op