bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Autoriteit beïnvloedingsprincipe Cialdiniautoriteit

 
Het autoriteitsprincipe (Authority) is het idee dat mensen graag het gedrag of de keuzes volgen van mensen die bekend staan als experts. Of een bepaalde kennis of autoriteit hebben. Wil je gedrag beïnvloeden dan zegt Cialdini dat het belangrijk is dat je naar anderen aangeeft wat jou een expert maakt met verstand van zaken. Dit moet je doen voordat je een persoon probeert te beïnvloeden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt diploma’s aan je muur hangen, je LinkedIn up tot dat houden, voorbeelden van eerdere ervaring geven, etc.. Dragen van een uniform helpt en het door iemand anders als expert worden voorgesteld werkt ook.

 

Autoriteit voorbeeld

In zijn boek bespreekt Cialdini een voorbeeld van het beïnvloedingsprincipe autoriteit. Een groep makelaars was in staat door het toepassen van autoriteit om niet alleen het aantal aanvragen voor taxaties, maar ook het aantal afgesloten contracten te verhogen. Dat werkte als volgt. Als iemand belde naar het makelaarskantoor dan zorgde de receptionist ervoor dat voordat ze iemand werd doorverbonden naar een collega dan eerst zijn expertise en ervaring werd genoemd. Als iemand belde voor het huren van een woning dan werd er gezegd ‘”Verhuur?”. “Laat me u doorverbinden met Sandra, die meer dan 15 jaar ervaring heeft met de verhuur van onroerend goed in deze regio”.  Klanten die meer informatie wilden over de verkoop van huizen werd gezegd “U moet met Peter spreken, ons hoofd verkoop. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het verkopen van onroerend goed. Ik zal u nu met hem doorverbinden.”  Simpelweg door een short-cut aan te bieden die werkt op het onderbewuste brein.

 

Invloed vergroten

Je kunt je voorstellen dat het autoriteit principe ook heel goed kan helpen om weerstand van je eigen mening en ideeën te verkleinen en de acceptatie te vergoten. Meestal zijn we ons niet bewust hoe de beinvloedingsprincipes werken, maar ze echt bepalend voor hoe wij als mensen keuzes maken. En hoe ons gedrag irrationeel wordt beïnvloed. Het laat weer zien hoe krachtig het onderbewuste brein is.

 

Andere beïnvloedingsprincipes:

Wederkerigheid (Reciprocity)

- Schaarste (Scarcity)

- Commitment (Consistentie en Consistency)

- Sympathie (Liking)

- Consensus of sociale bevestiging (Consensus of Social Proof)

- Eenheid (Unity)

 

Gerelateerde trainingen:

- Open inschrijving INVLOED
- Overtuigingskracht
- Conflicthantering
- Lastige gesprekken
 

Deze beïvloedingsprincipes van Cialdini kunnen we ook aanbieden als:

- Coaching
- Training voor kleine en grote groepen
- Competentietheater

 

Gerelateerde thema's zijn: invloed, besluitvaardigheid, persoonlijke overtuigingskracht, impact, verbale overtuigingskracht, beïnvloeden, argumenteren, debateren, presenteren, overtuigen, feedback, pitchen, pleiten en speechen

 

Contact en aanmelden

Meer informatie, een vrijblijvende offerte of een andere vraag? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!

 

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op