bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Instrueren Situationeel leidinggeven Stijl 1 Hersey en Blanchardinstrueren

         

Stijl 1: Instruerend leidinggeven

Bij instruerend leidinggeven draait het om het geven van richting. Andere bewoordingen die voor deze stijl gebruikt worden zijn directief leidinggeven, leiden of sturend leidinggeven. De focus in deze stijl ligt op actie en doelstellingen. Op het efficiënt en het snel halen van de resultaten. Met een instruerende leiderschapsstijl geef je als leidinggevende dus instructies en vertel je wat er gedaan moet worden en hoe het gedaan moet worden. Je bent directief aan het leiden en zo maak je snel en kort duidelijk wat de verwachtingen, doelen en resultaten zijn.

 

Dat betekent trouwens niet dat je anderen precies voorschrijft hoe zij hun taken moeten uitvoeren. Nee, je stuurt ze in de juiste richting. Sla je door in het instrueren dan kunnen je medewerkers je instructies als te dwingend ervaren waarin ze te weinig ruimte ervaren voor een eigen inbreng. Hierdoor voeren ze de werkzaamheden uit omdat je dat gevraagd hebt en niet omdat ze er intrinsiek gemotiveerd voor zijn. En dat willen we niet.

 

Instruerend leidinggeven is effectief als er ook behoefte is aan instructie en sturing. Iemand die nieuw is in zijn functie of nieuw is in de organisatie zal moeten leren wat de verwachtingen, werkwijze, processen en structuur is. Door een medewerker te instrueren kan hij zich dit snel eigen maken.

 

Toegegeven, de scheidslijn tussen sturend en iets té sturend is dun. Maar dat betekent niet dat je huiverig moet zijn om de directieve leiderschapsstijl toe te passen. Sterker nog, soms is-ie nu eenmaal nodig. Wanneer teamleden onbekwaam zijn, bijvoorbeeld. Of in tijden waarin besluitvaardigheid het grootste goed is en er knopen moeten worden doorgehakt, zoals in crisissituaties of reorganisaties.

 

Andere leiderschapssteilen:

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op