bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Begeleiden Situationeel leidinggeven Stijl 2 Hersey en begeleidenBlanchard

 


Bij een begeleidende of participerende stijl van leidinggeven is er nog steeds wel sprake van sturing maar ook meer van ondersteuning. In plaats van medewerkers allen voor te schrijven wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren, nodig je ze bijvoorbeeld uit om aan te schuiven bij een vergadering om mee te praten het met management. Ook kan je ze als leidinggevende vragen stellen. In plaats van te zeggen wat en hoe het moet gebeuren ga je ook aan de medewerker vragen wat zijn ideeën zijn en hoe hij het wil aanpakken. Deze stijl wordt vooral toegepast bij de al wat meer bekwame en ervaren mensen uit de organisatie die misschien af en toe wat motivatieproblemen hebben of de verantwoordelijkheid niet helemaal aandurven.

 

Door medewerkers mee te laten denken of soms ook mee te laten beslissen, houd je ze optimaal gemotiveerd. Door ze betrekken bij keuzes in de bedrijfsvoering of het vinden van een oplossing voor een complexe situatie geef je ze namelijk aan dat je ze waardeert en respecteert, waardoor het vertrouwen en de motivatie toeneemt. Kortom, participerend leiderschap draait om het stimuleren van medewerkers om de beste versie van zichzelf te zijn.

 

Ook hier zit het ‘m in de communicatie. Een simpele verandering in de woordkeuze helpt je al een heel eind op weg om de participerende leiderschapsstijl toe te passen. Stel bijvoorbeeld bepaalde taken of werkzaamheden voor in plaats van ze op te dragen. En geef daarbij slechts een globale omschrijving in plaats van een specifieke, zodat je je team stimuleert om zelfstandig uit kan zoeken wat er precies moet gebeuren.

 

Andere leiderschapsstijlen:

 

 

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op