bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Delegeren Situationeel leidinggeven Stijl 4 Hersey en Blancharddelegreren v2

 

  

Delegerende stijl

Bij een delegerende leiderschapsstijl staat het loslaten centraal. Je draagt hierbij als leidinggevende of manager je bevoegdheden en verantwoordelijkheden voor bepaalde taken over aan één van je teamleden, maar je behoud natuurlijk wel de eindverantwoordelijkheid. Deze stijl doet een sterk beroep op het vertrouwen wat je las leider hebt in je medewerker. Niet alleen het vertrouwen dat hij de taken inhoudelijk aankan, maar ook het vertrouwen dat hij je tijdig informeert en bij afwijkingen en belangrijke beslissingen consulteert.

 

Doel van deze stijl is de ontwikkeling en de arbeidsmotivatie van de medewerker te activeren en te stimuleren. Dit doe je door hem meer verantwoordelijkheid te geven, hem zelfstandig en op zijn eigen manier te laten werken en door niet meer 'voor te zeggen'. Je mag er van uitgaan dat de medewerker een professional is en qua bereidheid (motivatie) en bekwaamheid (inhoud) prima in staat is om de klus te klaren en dus geen behoefte heeft aan ongevraagde meningen en adviezen (OMA). Je kan als leidinggevende natuurlijk wel je mening of advies geven als er om gevraagd wordt. Ook hierbij mag je zuinig zijn. Je kan soms beter een wedervraag stellen; Welke oplossing zie je zelf? of Hoe heb je dat eerder aangepakt?

 

Het is belangrijk om goed na te denken wat je delegeert. Taken die de ander beter kan dan jezelf, taken waarvan de andere ook iets van kan leren, taken waar de ander meer tijd voor heeft dan jij of taken die anderen vooral leuk vinden om te doen. Dat kan soms moeilijk zijn, maar op die manier om voor je eigen timemanagement te zorgen en met andere belangrijke taken bezig te zijn als het formuleren van doelstellingen of het ontwikkelen van een visie.

 

Loslaten betekent niet ‘kijk maar hoe het loopt’. Je blijft natuurlijk wel de ondersteuning bieden die nodig is om de taak zo goed mogelijk uit te voeren. En je kunt ook de voortgang of het resultaat controleren door de medewerker bijvoorbeeld aan je te laten rapporteren. Bedenk wel dat zij de gedelegeerde taak misschien niet zo snel of kundig uitvoeren als jij kan. Dat is niet erg. Iedereen moet immers ergens een keer beginnen, nietwaar?

 

Andere leiderschapsstijlen:

 


 

 

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op