bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Coachen Situationeel leidinggeven Stijl 3 Hersey en Blanchardcoaching

                      

 

Met een coachende leiderschapsstijl leer je medewerkers en je team hoe bepaalde werkzaamheden uit te voeren én tegelijkertijd hun houding ten opzichte van die taken te verbeteren. Overtuigen, beïnvloeden en stimuleren zijn hier de sleutelwoorden. Als leidinggevende zal je de medewerkers weinig sturen om dat ze vaak prima weten wat er gedaan moet worden en hoe het gedaan moet worden. Je kan ze in deze fase bijvoorbeeld beter uitleggen waarom bepaalde taken gedaan moeten worden. Hiermee overtuig je ze van het nut en daarmee stimuleer je ze om er zelfstandig mee aan de slag te gaan.

 

Als coachende leider bevorder je de zelfstandigheid van de mensen uit je organisatie. Je stelt constructieve vragen en geeft ze vertrouwen waarmee je ze inspireert om taken zelfstandig uit te voeren en eventuele problemen zelf op te lossen. Kleine verantwoordelijkheden die de stimulans vormen om zich verder te ontwikkelen en optimaal te kunnen presteren op de werkvloer.

 

Medewerkers ontwikkelen zich in hun werk tot "vakman". Dit betekend dat ze inhoudelijk een taakvolwassenheid hebben. In deze fase van de loopbaan komt het vaak aan op het durven nemen van verantwoordelijkheid, initiatief en beslissingen. Wil iemand door kunnen groeien zijn dit essentiële competenties die het best te ontwikkelen zijn door de coachende stijl van de leidinggevende. Het advies aan de leidinggevende in deze fase is om te stoppen met voorzeggen en te starten met vragen: wat denk je zelf, hoe wil je het aanpakken, hoe heb je dat de vorige keer gedaan, hoe wil je de voorbereiding gaan doen, wie ga je er bij betrekken, etc.

 

Om dat goed te kunnen doen moet je met je team communiceren. Alleen zo kom je achter hun individuele drijfveren, onzekerheden en problemen. En alleen zo kun je je medewerkers afzonderlijk een gerichte begeleiding bieden. Houd het daarbij wel professioneel. Privésituaties bespreken is oké, maar treedt niet op als therapeut. Daar zijn weer andere professionals voor.

 

 

Andere leiderschapsstijlen:

 

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op