bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Ontwikkel op talent, niet op tekortkoming!

 

We kennen allemaal wel het gevoel van ‘alles aankunnen’, ‘het onder controle hebben’ en ‘goed in je vel zitten’. Voor de meeste van ons zijn deze momenten helaas maar van korte duur. De euforie en gevoel van onoverwinnelijkheid komt te voet en gaat te paard. Als we toch eens wisten hoe we die momenten konden rekken of langer konden laten duren. Of als we eens wisten welke factoren bepalend zijn voor dat goede gevoel. Wellicht zijn die factoren wel beïnvloedbaar?  

 

Over die beïnvloedbaarheid van gedrag zijn gedragsonderzoekers al heel lang aan het bakkeleien. En ze zijn het nog steeds niet eens. ‘Het’ zit in de genen (nature) zegt de één, dus niet te beïnvloeden. Nee, ‘het’ zit in de opvoeding (nurture), zegt de ander, dus wel degelijk te beïnvloeden.Weer een ander vindt dat ‘het’ van beide een beetje is. Deze laatste opvatting wordt nu wel gedeeld door de overgrote meerderheid.

 

Met ‘het’ bedoelen ze je persoonlijkheid, je aanleg of je talenten. Deze is in hoge mate bepalend voor je gedrag en motivatie. We zeggen vaak dingen als; ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘dat wil ik gewoon niet’ en ‘ja, typisch ik weer’. Dit lijkt wel een soort berusting of lotsaanvaarding, alsof we niet kunnen veranderen. Dat is deels ook waar. Het is ook erg lastig om te veranderen en degene die dit maar blijven proberen komen er, soms na jaren, achter dat ze zichzelf toch maar moeten accepteren zoals ze zijn. Wat dan wel gebeurt is dat ze door die acceptatie hun leven anders gaan inrichten. Ze zoeken een baan die beter bij ze past (loopbaanswitch), geven toe aan onrust, nemen een sabbatical, reizen af naar verre oorden of kiezen voor een andere partner. Wat deze mensen doen is hun levenswijze, werk of leefomgeving aanpassen aan hun – niet te  veranderen - persoonlijkheid.

 

Dit is precies wat organisaties, zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt, ook meer zouden moeten doen: de situatie aanpassen aan de moeilijk te veranderende medewerker. Ga je niet uit van tekortkomingen maar neem het talent (aanleg) als uitgangspunt, dan zal de medewerker meer plezier hebben in het verder ontwikkelen van eigen talenten en bevestigd zien dat hij ergens goed in is. Dit is wezenlijk voor het zelfvertrouwen en motivatie. En laten plezier, zelfvertrouwen en motivatie nu net ten grondslag liggen aan het gevoel van ‘alles aankunnen’, ‘het onder controle hebben’ en ‘goed in je vel zitten’. Zouden we hier dan de sleutel hebben gevonden om mensen te motiveren?.....ik ben er van overtuigd.

 

Marco de Vos, Reynaarde

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op