bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Minder dan 10% van de medewerkers is echt betrokken!

Als ik de voorspelling zie en de stemming goed interpreteer, staan de lichten weer op groen? Als zoveel mensen roepen dat het beter gaat dan zal het wel zo zijn. We hebben het ergste achter de rug en het wordt weer tijd om vooruit te kijken en te denken aan groei en investeren. Maar wat hebben de afgelopen corona jaren gedaan met de verhouding tussen de organisatie en haar medewerkers?

Niet veel goeds vrees ik. En dat wordt nog eens bevestigd door het onderzoeksinstituut Gallup. Motivatie van medewerkers is wereldwijd een probleem, zeker de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen. Nederland loopt zelfs nog wat achter op de rest van de ontwikkelde landen. Het onderzoek ging uit van drie categorie├źn medewerkers:

  1. betrokken medewerkers
  2. niet betrokken medewerkers
  3. actief niet betrokken medewerkers 

De resultaten wereldwijd zijn respectievelijk 13%, 63% en 24%. Van de Nederlandse medewerkers is maar 9% aan te merken als betrokken, 80% niet betrokken en 11% actief niet betrokken. 

Betrokkenheid zien ze in de onderzoek als het hebben van "passie voor je werk, verbondenheid met het bedrijf en met innovaties het bedrijf vooruit helpen". Maar waarom is dat zo laag. Daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over.

Dat een groot deel van de medewerkers niet betrokken is, is niet nieuw. Dat was voor de crisis ook al zo, en misschien wel altijd zo geweest. Maar nu lijkt het wel erg laag. Mijn eigen interpretatie is dat de verhouding tussen organisaties en medewerkers nu verre van optimaal is. De balans is door de coronacrisis in toenemende mate verstoord en er worden meer signalen aan de werknemers gegeven die de balans door laten slaan richting het organisatiebelang. Logisch in een lastige tijd waarin we als bedrijf proberen overeind te blijven. Door de krapte op de arbeidsmarkt zien we gelukkig wel dat de organisaties de medewerkers meer tegemoet (moeten) komen.


De negatieve bijvangst is echter wel dat een deel van de medewerkers mentaal is afgehaakt, zich onveilig voelt na reorganisatie en ontslagrondes, risico's mijden en zich wel twee keer bedenken om de sombere arbeidsmarkt te bezoeken.

Hoogste tijd dus om het licht op groen te zetten voor een gezondere balans, de puinhopen achter ons te laten en te investeren in het herstel van loyaliteit, creativiteit en vertrouwen van uw medewerkers.

 

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op