bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Loopbaanankers Schein: Uitdaginguitdaging

Uitdaging als anker (zuivere uitdaging)

 

Het woord uitdager zegt het eigelijk al, de uitdager wil uitdagingen en wil iets overwinnen. Het overwinnen van problemen en lastige opdrachten. Nieuwe prikkels door nieuwe taken, targets, doelen en resultaten zorgt er voor dat ze gemotiveerd blijven. Er blijkt ook steeds weer een nieuwe uitdaging nodig anders treed verveling op. Ook willen ze graag concurreren met anderen en houden ze van meetbare resultaten. Als ze over hun loopbaan praten dan gaat het over de uitdagingen die het werk met zich mee bracht. Succes is gelijk aan "het nemen van moeilijke obstakels, het winnen van anderen, lastige probleemanalyse oplossen of het behalen van kwantitatieve resultaten. Schein noemt dit de zuivere uitdaging.

Voorbeelden van dit loopbaananker zijn de consultant die de meest onmogelijke situaties wil oplossen, de accountmanager die zijn werk als 'winnen of verliezen' ziet en een professionele sporter die records moet breken. Kortom, prestatiegerichtheid en resultaatgerichtheid.


Iedereen zoekt in zijn werk een bepaalde hoeveelheid uitdaging, maar voor de mensen die 'uitdaging' als loopbaan anker hebben, is de uitdaging het meest belangrijke. Het soort werk, de organisatie, de rang, schaal of financiële positie is allemaal ondergeschikt aan de motivatie om jezelf steeds weer te testen. Zonder deze zuivere uitdaging raken deze mensen verveeld en geïrriteerd. Ze praten vaak over het belang van afwisseling in hun loopbaan. Als ze voor 'omhoog’ kiezen, doen ze dat vanwege de afwisseling en de grote uitdagingen die dat soort functies met zich meebrengt.

 

Loopbaan

Mensen met 'uitdaging' in hun profiel zijn vaak makkelijk te motiveren. Hun hiërachische positie is voor de meeste ondergeschikt aan de uitdagingen. De positie kan nog zo'n mooie titel hebben, als de taken ze onvoldoende uitdaging bieden dan zullen ze snel ongemotiveerd zijn. Als mensen met een zuiver uitdaging in hun profiel in een leidinggevende positie terecht komen is het belangrijk dat ze ook concrete doelen meekrijgen. Ze hebben bij het leidinggeven vaak moeite om begrip op te kunnen brengen voor mensen die minder hoog scoren op 'uitdaging'.

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op