bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken;

Dit principe van het nieuwe werken (HNW) is voor veel mensen het meest herkenbare aspect van het nieuwe werken. In Nederland werkt ruim een kwart van de beroepsbevolking incidenteel of zelfs structureel op zelf uitgekozen werklocaties en tijdstippen. Dit vereist wel forse aanpassingen op een aantal aspecten van de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van de benodigde ICT-faciliteiten, aansturing van medewerkers, aanpassingen in de werkomgeving, aanpassingen in het HRM beleid en de bedrijfscultuur.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is nog niet voor elke medewerker mogelijk. Sommige werkzaamheden zijn nu eenmaal gebonden aan een vast locatie en planning. Bijvoorbeeld op productielocaties.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is grofweg te verdelen in drie groepen:
1. thuiswerken
2. onderweg werken
3. activiteitgericht werken

 

Af en toe wat later van, of eerder naar huis is bij veel organisaties inmiddels mogelijk. Ook de mogelijkheid om incidenteel thuis te werken neemt toe. De stelregels is vaak; zolang het werk het toelaat. Vanuit behoefte aan ‘een zekere mate van controle’ komt structureel thuiswerken of volledige vrijheid over waar en wanneer gewerkt wordt, nog minder voor.

Kantoorruimtes worden steeds meer afgestemd op de aard van de werkzaamheden. Een slimmere inrichting waarbij verondersteld wordt dat medewerkers zelf kunnen bepalen op welke werkplek en wanneer zij hun werkzaamheden het beste kunnen uitvoeren. Hiermee is een trend ingezet dat vaste werkplekken verdwijnen.

 

Om tijd- en plaatsonafhankelijk werken te laten slagen is het belangrijk dat:

  • leidinggevenden het vertrouwen hebben dat medewerkers om kunnen gaan met de nieuwe vrijheid
  • medewerkers elkaar blijven opzoeken en effectief blijven samenwerken
  • mogelijkheden creëert voor medewerkers die liever op kantoor blijven
  • een methode bedenkt om op een verantwoorde manier om te gaan met vertrouwelijke informatie die de organisatie letterlijk verlaat
print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op