REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Loopbaanankers Schein: Veiligheid

Veiligheid als anker (Zekerheid en Stabiliteit)

Sommige mensen organiseren hun loopbaan zodanig dat zij zich veilig en zeker voelen. Zij vinden het prettig als toekomstige gebeurtenissen voorspelbaar zijn en vinden het gevoel ergens bij te horen belangrijk. Iedereen heeft in een bepaalde mate zekerheid en stabiliteit nodig. Sommige mensen laten bijna al hun loopbaanbeslissingen bepalen door hun behoefte aan zekerheid en stabiliteit.


Binnen dit loopbaananker zijn twee categorieën mensen te onderscheiden:

  • Mensen die zekerheid en stabiliteit zoeken door loyaal te zijn aan een werkgever en alles te accepteren wat deze werkgever verlangt, zoals verhuizen, reorganisaties en dergelijke. De motivatie voor de zekerheid dat zij hun baan kunnen behouden bij een werkgever heeft als consequentie dat zij op andere gebieden concessies doen.
  • Mensen die zekerheid zoeken in de geografische stabiliteit. Zij kopen ergens een huis, vestigen zich daar in die gemeenschap en zijn bereid desnoods van werkgever te veranderen als ze maar in dezelfde omgeving kunnen blijven wonen.

Beide categorieën zijn bereid van loopbaan-mogelijkheden af te zien als ze daarmee het gevoel van onzekerheid en instabiliteit kunnen vermijden.

Getalenteerde mensen met dit anker kunnen een hoge positie bereiken binnen organisaties als overheden en banken, maar zij blijven voorspelbaar en stabiel werk prefereren. Zij zullen niet zo snel een promotiekans aangrijpen als er veel risico's aan vast zitten. Andere mensen met dit loopbaananker vinden het niet belangrijk om hogerop te komen. Zij kunnen zich zelfs schuldig voelen omdat ze niet ambitieus genoeg zijn. Dit is moeilijk te begrijpen voor mensen die hiërarchisch denken of een op management georiënteerd anker hebben.

printen

Neem direct contact met ons op